amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Galerie PHE

Black - Marc Mulders

Black van Marc Mulders, in de klimaatkamer van het Van Abbe Museum in Galerie PHE, Eindhoven, 2017

Marc Mulders [23 september 1958, Tilburg]
kunstschilder, glazenier, fotograaf

De donkere schilderijen, waarvan de eerste vijf voor het eerst op de PAN Amsterdam te zien waren, zijn als een stap in het duister aan de zijde van Marc Mulders. Maar het is tegelijkertijd ook een stap in hetzelfde veld met bloemen, waaruit Marc Mulders al eindeloos veel inspiratie heeft geput.

»De donkere schilderijen waren een niets minder dan een stijlbreuk met mijn doorgaans pastel-etherisch kleurenpalet. Niet dat deze schilderijen volledig zwart gekleurd waren, maar voor het eerst sinds de donkere doeken uit de late jaren tachtig, waaronder Pieta, Bloemen-Maesta of Bevroren Rozen, was er weer die allesbepalende zwarte toets, donkere sferen.

Een return van donkere sferen dus, anno 2016, maar in BLACK fungeert het zwart meer als een drager, een décor en een fond voor de fel gekleurde passages - openingen in dat zwarte fond. Deze doeken dragen dan ook een glas-in-lood-vocabulaire in zich - het licht boort zich een uitweg door het donker.«

BLACK is de tweede solo-tentoonstelling van Marc Mulders in de Galerie van Piet Hein Eek. De eerste, WHERE THE DEVIL DON'T STAY, was in 2014. Er is gelukkig vaker werk van Marc Mulders te zien in galerie PHE.

Black - Marc Mulders

voor een actueel programma zie pietheineek.nl

design - Eindhoven - Strijp R

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018