amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

J. - art is to J.

Jackson Pollock

Jackson Pollock - reflections of the big dipper
reflections of the big dipper [1947]

Hella Jongerius

Cork & Felt - Hella Jongerius Cork & Felt - Hella Jongerius

Cork & Felt - Hella Jongerius, 2014

Hella Jongerius heeft voor het Amsterdamse Danskina een serie tapijten onder de naam Cork & Felt ontworpen. Met name het Ronde kleed dat ze voor het Nederlandse tapijtmerk heeft gemaakt is heel gelaagd en geslaagd.
jongeriuslab - cork-felt


Polder Sofa - Hella Jongerius, 2005

Een polder is een kunstmatig gewonnen, door dijken en afwateringskanalen omgeven stuk land. De Polder Sofa doet daaraan denken : net zo diep gelegen, net zo vlak en met een even weidse horizon. Hella Jongerius koos voor de sofa vijf op elkaar afgestemde combinaties van kleuren en stoffen en accentueerde die met high-techgarens en grote knopen van natuurlijke materialen.

materiaal : houten frame met bandstoffering, rugkussen : polyurethaanchips en microvezel. Structuur en zitting : polyurethaanschuim en polyesterwatten, armleuning met zand verzwaard, knopen van natuurlijk materiaal.

Johan Barthold Jongkind

Johan Barthold Jongkind [1819-1891] realist en aanjager van het Franse impressionisme, in Nederland geboren, maar verblijft het grootste deel van zijn leven in Frankrijk.
Jongkind startte zijn opleiding in Den Haag, hij vertrok in 1846 naar Frankrijk om bij de romantische schilder Isabey in de leer te gaan. Hij schuurde aan tegen de School van Barbizon met schilders als Troyon en Corot.

Jongkind & vrienden

Jongkind & vrienden, Monet, Boudin, Daubigny en anderen - Liesbeth van Noortwijk, catalogus bij de tentoonstelling in het Dordrechts Museum - 28 oktober t/m 27 mei 2018
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018