amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Van weemoed naar de nacht - Pfeijffer

Van weemoed naar de nacht

Ilja Leonard Pfeijffer

een uitgave van TiLT is samenwerking met Stichting dr. P.J. Cools msc.
vormgeving, Kaftwerk / Janine Hendriks
linosnede, Ivo van Leeuwen
foto, William van der Voort
druk, Mezclado
9789082254204
Dit verhaal begint en eindigt met Franky Boy, die de minst benijdenswaardige leek van alle mensen die ik ooit heb meegemaakt, met uitzondering van al die stakkers die ik inmiddels ben vergeten of die ik, evenals hem aanvankelijk, niet heb willen ontmoeten, maar die zijn niet geringe ongemak met gewiekste geslepenheid had leren in te zetten als een wapen dat zo effectief bleek dat hij het nooit had willen missen en dat hij, mocht er ooit in de toekomst een kuur worden gevonden voor zijn ongeneeslijke kwaal, sidderend zou weigeren, omdat hij met elke verbetering van zijn toestand waarlijk alles zou verliezen wat hij had.
»En pas toen ik Tilburg verliet om er nooit meer terug te keren, begreep ik dat zij haar handicap koestert als een kostbaar geheim dat haar in staat stelt om alles te doen wat zij wil. Mocht er ooit in de toekomst een manier worden gevonden om Tilburg te ontdoen van haar ongeneeslijke lelijkheid, zou zij sidderend terugdeinzen, omdat zij met elke verfraaiing alles zou verliezen wat haar uniek maakt.«

Op uitnodiging van literatuurfestival TiLT verbleef Ilja Leonard Pfeijffer in maart 2014 zes dagen en nachten in Tilburg. Van weemoed naar de nacht is zijn antwoord op de opdracht : ga op zoek naar de ziel van de stad.

Ilja Leonard Pfeijffer [1968] is schrijver, dichter en classicus. Hij woont in Genua. Over en vanuit die stad schreef hij La Superba, waarvoor hij in 2014 de Libris Literatuurprijs ontving.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018