amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Onthaasten per brommobiel - Karel Wellinghoff

Onthaasten per brommobiel

het ontluikende weg van B-wegen en polderweggetjes
de kunst van het onderweg zijn in een brommobiel
Onthaasten per brommobiel
reisverslag
Karel Wellinghoff
Aspekt Uitgeverij
171 pagina's
paperback
9789059114883
prijsindicatie € 17,95

bestel boek

Het rijden in een brommobiel is niet zomaar wat. Het karretje heeft het aanzien van een kleine auto, maar het wordt gezien als een soort overdekte bromfiets. Dat is niet terecht, want anders dan een brommer biedt dat voertuig veel meer comfort. Er mag niet mee gereden worden op rijwielpaden, niet op autowegen en niet op snelwegen. De rest van ons wegennet ligt open voor de brommobielbezitter.

Schrijver Karel Wellinghoff rijdt er vrijwel dagelijks in en hij beleeft daarbij vele avonturen. De reacties van medeweggebruikers zijn velerlei. Sommigen autobestuurders kunnen het brommobiel niet luchten of zien en weer anderen kijken het autootje vertederd na.

De schrijver heeft zijn voertuig de naam Blauwina gegeven in verband met de hemelsblauwe kleur ervan en hij noemt haar soms schertsend »De Blauwe Schicht«, daarbij denkend aan heer Bommels Oude Schicht. Karel Wellinghoff heeft er zijn huwelijksreis in gemaakt met zijn vrouw Yvonne en die enerverende reis heeft hij te boek gesteld.

Het is een geestig geschreven boek geworden, waarin ons land nu eens niet vanaf de snelweg wordt beschreven. Bij uitstek geschikt voor iedereen die wil onthaasten en zeer herkenbaar voor de brommobielbezitter en ter lering en vermaak voor de automobilist en de rest van Nederland onderweg ... - Culemborgse Courant - 10 maart 2011

Harde paradijs - Karel Wellinghoff Roep van de Katharen - Karel Wellinghoff Jullie moeten het zelf doen - Karel Wellinghoff Wouden van Wutan - Karel Wellinghoff

Onthaast reizen kun je met een brommobiel, een klein autootje dat niet harder dan 45 km/uur mag rijden. De schrijver van dit reisverhaal, die als kind de oorlogsjaren heeft meegemaakt, ging met zijn 28 jaar jongere vrouw op huwelijksreis met hun Blauwina door Nederland en de aangrenzende delen van Duitsland en Belgie.

De eerste reis voerde via Gelderland naar het Duitse Rijngebied tot aan Bingen en vervolgens naar Clervaux in Luxemburg. De tweede reis was een rondje Nederland via de West-Friese Omringdijk naar Friesland en Groningen, naar Diever in Drenthe, via Overijssel naar de Betuwe en tenslotte naar Zuid-Limburg en het Vlaamse bedevaartsoord Scherpenheuvel.

De vlot geschreven reisverhalen zijn geillustreerd met enkele zwart-witfoto's van eigen makelij. - Dr. J. Kroes, bron recensie : bol.com

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018