amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Harde paradijs - Karel Wellinghoff

Het harde paradijs

opkomst, bloei en neergang van Bhagwan Shree Raineesh
Harde paradijs
ooggetuigeverslag
Karel Wellinghoff
Aspekt Uitgeverij
260 pagina's
paperback
9789463381840
prijsindicatie € 16,95

bestel boek

In de jaren zeventig en tachtig was Bhagwan een bijzonder spraakmakende guru uit India. Vooral in het Westen genoot hij een enorme belangstelling.

Toentertijd is er veel gepubliceerd over zijn methoden die met name in de vele therapiegroepen werden toegepast. Over hoe het er feitelijk aan toeging is niet veel bekend.

Karel Wellinghoff doet in dit boek openhartig verslag als deelnemer aan deze groepen en hij beschrijft wat de gevolgen waren in de relaties van mensen en de maatschappelijke impact op hen. Omdat het boek heet van de naald is geschreven heeft de lezer het gevoel zelf bij dit explosieve gebeuren betrokken te zijn.

Juist in deze tijd, waarin wij worden geconfronteerd met allerlei extreme geweldsuitingen, geeft het boek zicht op wat er zoal sluimert en broeit in de menselijke psyche. De therapeuten van Bhagwan, later Osho, hanteerden breekijzers om velerlei verdrongen trauma’s en onderhuidse spanningen in het licht van bewustzijn te brengen.

In het boek wordt verslag gedaan van zowel de negatieve als positieve effecten. We volgen de schrijver op zijn weg in deze beweging, maken mee hoe hij en zijn vriendin er hun weg in vonden en beleefden de implosie die het hele circus uiteen deed spatten.

Roep van de Katharen - Karel Wellinghoff Jullie moeten het zelf doen - Karel Wellinghoff Mijn God, dit is het doel - Karel Wellinghoff Terugkeer van de Katharen - Karel Wellinghoff

»Een mens die in volledig ontspannen toestand leeft, heeft een heel groot aura, een energieveld om zich heen dat voelbaar is voor mensen die zich bewust op hem afstemmen. Fysieke aanraking is nu overbodig, er is een energie-overdracht die niets lichamelijks heeft maar sterk wordt ervaren door de ontvakelijke discipel.« - blz 204/205

»Worship is de eredienst van je liefde voor het leven. Het is uiting geven aan je dankbaarheid en vreugde, het is je behoefte dit te delen. Je kunt het dus niet maken. Het is een gevoel in je dat ontstaat als je er rijp voor bent en vanaf dan ìs er worship.« - blz 210

»Bhagwan legt uit dat als iemand macht krijgt toebedeeld, allerlei onbewuste kanten van de persoonlijkheid de kans krijgen zich te manifesteren. En dat schijnt te mòeten gebeuren, het is een natuurwet. Daarom veranderen ogenschijnlijk 'normale' mensen opeens in tirannen als ze door het lot macht krijgen over mensen. Onderdrukte haatgevoelens, allerlei ressentimenten en destructieve neigingen, waar zo'n iemand zelf het bestaan niet eens vermoedde, komen zo naar buiten. - blz 237/238 over macht & haat.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018