amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Terugkeer van de Katharen - Karel Wellinghoff

Terugkeer van de Katharen

De terugkeer van de Katharen
roman
Karel Wellinghoff
Aspekt Uitgeverij
310 pagina's
paperback
9789461532862
prijsindicatie € 18,95

bestel boek

In deze intrigerende roman raakt een groep mensen onder invloed van een allesoverheersende klank. Die is zo indringend dat zij het bewustzijn verliezen en later weer bijkomen in een land dat ze niet kennen.

In karavaanvorm trekken ze door het onherbergzame gebied, dat Perfugium wordt genoemd [toevluchtsoord], zich afvragend waar ze in hemelsnaam zijn en hoe ze daar zijn terechtgekomen. Alle reisgenoten hebben een onbewuste herinnering aan een periode waarin zij als kathaar op de brandstapels van de inquisitie terechtkwamen.

Na een avontuurlijke tocht onder leiding van een viertal gidsen komen ze terecht in het dorp Tutus, alwaar ze te horen krijgen waar ze zijn en wat de reden is voor hun ontvoering. De bedoeling is dat zij over de berg Tarock trekken, op weg naar het mystieke Montségur, een overlevingstocht waarin ze vele gevaren het hoofd moeten bieden. Hun reis blijkt nu een queeste te zijn naar het kasteel dat slechts bereikt kan worden als ze de berg kunnen bedwingen.

recensie J. Hodenius, bron : bol.com :

De auteur zet na drie eerdere romans over de Katharen zijn persoonlijke fascinatie met het thema voort in deze roman. Hier wordt een groep mensen van over de hele wereld verleid door een universeel lokkend geluid, waarna ze zich terugvinden in een land dat ze niet kennen.

De groep trekt als pelgrims door dat zogenaamd Perfugium, dat op een vreemde planeet blijkt te liggen. Ze blijken door welwillende ufonauten te zijn ontvoerd met als reden dat ze in een vorig leven als Katharen verbrand zijn. Omdat ze toen als Goede Mensen het licht hebben gezien, zijn ze uitverkoren om door een louterende pelgrimstocht over de berg Tarock, het mystieke Montségur te bereiken, waar hun een nieuwe taak op aarde wacht.

Niet alleen recycleert de auteur thema's uit zijn vorige boeken [zo wordt De Katharengrot meer dan eens genoemd], maar mengt hij in zijn in een nogal anekdotische stijl vervat spiritueel queesteboek net te veel [soms zelf verklaarde] invloeden van diverse aard, zoals [neo] christendom [de louteringsberg van Dante], ufologie, theosofie [spirituele meesters als gidsen], New Age [reďncarnatie, spirituele ontwikkeling], Lord of the Rings [de spirituele queeste en de donkere kant ervan], Findhorn, etc. Kleine druk. - J. Hodenius

Harde paradijs - Karel Wellinghoff Mijn God, dit is het doel - Karel Wellinghoff Wouden van Wutan - Karel Wellinghoff Roep van de Katharen - Karel Wellinghoff

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018