amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Berlijn

Berlijn

Retour Berlin Ostbahnhof - Dolores Thijs

Mijn jeugdjaren in de DDR, roman

Retour Berlin Ostbahnhof - Dolores Thijs

Het is 1956 als Maarten Thijs met zijn gezin voor een periode van drie jaar in Oost-Berlijn gestationeerd wordt als westers coorrespondent voor de communistische media. De muur bestaat nog niet en er is vrij verkeer tussen de verschillende bezettingszones.

»Het verleden is iets heel moois als het flink gezeefd is door de tijd en het geheugen.« - Armando

»Berlin. Ich wollte sie sehen : die Häuser, in denen ich gewohnt, die Schulen, die ich besucht, die Theater, die ich geliebt hatte. Ich war auf der Schule nach meiner verlorenen Jugend, der herrlichen und der schrecklichen.«

Marcel Reich-Ranicki, Mein Leben

In de tweede week van augustus 1961 gaar cartograaf Hagen Koch, eenentwintig jaar jong, gewapend met potten verf en een brede kwast naar de Friedrichstrasse. Dwars door Berlijn trekt hij een dikke witte streep, waarop in snel tempo een muur wordt gebouwd. Zo geeft de jonge soldaat 1e klas bij de Volksarmee de aanzet tot de volledige afsluiting naar de Verboden Stad aan de wetskant. Een veelbelovend begin van een vijfentwintigjarige carrière als Stasi-officier.
Proloog

Een frisse voorjaarsochtend, de zon breektl langzaam door de wolken, trams piepen in de bochten. iets voor tienen sta ik voor het gebouw van wat nu officieel heet : Die Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik. Ik duw de zware deur open en meld me bij de receptie.

...

We geven elkaar een beschaafde hand en, opeens minder informeel, zegt de vrouw : »Het is beslist geen statussymbool om een Stasi-dossier te hebben. En realiseert u zich wel, dat mensen hier zelden gelukkig vandaan gaan.«

»So dachte ich vor Erregung fiebernd, an das Wunder, das ich zu erleben hoffte - das Wunder Berlin.«

Marcel Reich-Ranicki, Mein Leben

Berlin - Duitsland

muur - erwin nas
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018