amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Kwesties van leven en dood

»Wat heeft u tijdens het onderzoek getroffen ? Wat was voor u nieuw ?«

»Heel nieuw was voor mij wat jonkheer Flugi van Aspermont voor bewonderenswaardigs heeft gedaan. Hij was de man die door het Nederlandse Rode kruis, dat hier totaal geďsoleerd was, naar Zwitserland was gestuurd, als verbindingsman tussen het Londense Comité van het Rode Kruis en het Internationale Rode Kruis.

Hij heeft meer dan 100 rapporten geschreven. Kwam met allerlei mogelijkheden om voedselpakketten te sturen naar Joden of politieke gevangenen. Maar hij kreeg geen geld van Londen, onder meer door valutabeperkingen van de geallieerden. Het is te gruwelijk voor woorden.

Het schrijnende is dat Flugi zo veel meer had kunnen bereiken als ze in Londen beter hun best hadden gedaan. Londen had andere prioriteiten. Het zenden van pakketten naar politieke gevangenen en Joden behoorde niet tot de taken. Wél naar krijgsgevangenen. Ze hebben zich heel formalistisch opgesteld.

Vergelijk dat eens met de Noren. De afvaardiging van het Noorse Rode Kruis in Londen en de Noorse regering hebben voor elkaar gekregen dat ze van de geallieerden toch toestemming kregen om in te voeren, en pakketten te kunnen zenden.«

bron : NRC 2017.10.31.10-11 Arjen Schreuder - interview Regina Grüter onderzoeker

Kwesties van leven en dood - Regina Grüter

Balans Uitgeverij
480 pagina's
9789460036538
prijsindicatie € 24,95

bestel boek

dr. Regina Grüter

Tilburg 1940-1945 - 1940-1945.org
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018