amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

literatuurprijs

A.

Alan Moss wint de Nijmeegse literatuurprijs, een literaire prijs bestemd voor toekomstige schrijvers en talenten uit Nijmegen en omgeving. De 2e prijs was voor Niels Raaijmakers, de 3e prijs voor Luc Remers.

Arnon Grunberg wint de Gouden Ganzenveer, een jaarlijkse prijs voor het geschreven woord èn een bijdrage aan het maatschappelijk debat.
Vorig jaar won Xandra Schutte [De Groene Amsterdammer] de prijs, andere winnaars zijn Geert Mak, Adriaan van Dis, David Van Reybrouck en Remco Campert.

B.

Bas Heijne krijgt de P.C. Hooftprijs voor Letterkunde 2017 voor zijn beschouwend oeuvre.

E.

De shortlist van de ECI Literatuurprijs is bekend. Dit jaar worden voor het eerst alle genomineerden met een bedrag van € 5.000,= financieel beloond.

De lange lijst van de De Europese Literatuurprijs is bekend. De beste Europese roman van een nog levend auteur wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Op 28 juni is de korte lijst bekend.

F.

De Fintro Literatuur Prijs is een jaarlijks uitgereikte Belgische literaire prijs voor oospronkelijk Nederlandstalige literatuur.

G.

Geert Mak krijgt de Prins Bernhard Cultuur Fonds Prijs voor zijn oeuvre. »Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.«

H.


Hanna Bervoets krijgt voor haar oeuvre de Frans Kellendonk-prijs 2017, een 3-jarige prijs voor een originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek toegekend door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Eerdere winnaars zijn Esther Gerritsen en Arnon Grunberg. Daarnaast wint ze de BNG Literatuurprijs 2016.

J.

J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel is toegekend aan Maarten 't Hart coor zijn bundel De moeder van Ikabod

L.

Libris Literatuur Prijs

M.

Martin Michael Driessen wint met zijn verhalenbundel Rivieren de ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek.

P.

Connie Palmen wint De Inktaap 2017 voor haar boek »Jij zegt het«. De Inktaap is de de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied.

Het boek Creating Value with Big Data Analytics van Peter Verhoef, Edwin Kooge en Natasha Walk wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2016. Daarnaast heeft Platform Innovatie in Marketing het boek Merkpositionering van Karel Jan Alsem en Erik Kostelijk als het Beste Marketing Studieboek 2016 aangemerkt.

W.

Wessel te Gussinklo krijgt de 2-jaarlijkse C.C.S. Croneprijs, literatuurprijs voor een in Utrecht woonachtige of sterk aan de stad verbonden auteur.

literatuur prijs

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018