amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Van Gruting Uitgeverij

De verborgen hand

1940-1943

De Nederlandse Elizabeth Laudy is in mei 1940 in Parijs, als de Duitsers Frankrijk binnenvallen. Zij vlucht met latere echtgenoot, de Hongaarse arts Gabor Mittler, naar Banyuls aan de Middellandse Zee.

Samen met hun Hongaars-joodse vriend Laci Frank hebben zij aanvankelijk een redelijk goed leven in een groot landhuis en de nodige contacten. Omdat hun huis een halte vormt in een geallieerde escape-line, worden ze echter in de gaten gehouden en lopen ze uiteindelijk gevaar.

In februari 1942 zien zij zich genoodzaakt een anoniem leven te gaan leiden in Montpellier. Frank heeft zich daar bij het verzet aangesloten. Gabor krijgt op een gegeven moment de kans als vrijwilliger in het plaatselijke ziekenhuis te werken. Hij raakt betrokken bij een bevrijdingsactie van een Belg die voor de Britse inlichtingendienst werkt.

Deze spion met een fotografisch geheugen - aan wie de Mittlers naast andere vluchtelingen onderdak verschaffen - heeft een geheimzinnige en zeer belangrijke missie achter de rug in het Ruhrgebied, die hij niet kan volbrengen, omdat hij door een aanhouding bij de Frans-Spaanse grens bekend is geraakt bij de Duitsers.

Er zit niets anders op dan dat Gabor en Elizabeth de taak van de spion overnemen. Gabor begint in december 1942 aan een zware en gevaarlijke tocht over de Pyreneeën. Elizabeth volgt hem in januari 1943.

Elizabeth Mittler-Laudy [Hilversum 1909], violiste, stamt uit een familie van journalisten en kunstenaars. Zij emigreerde in 1944 vanuit Spanje naar Canada, waar zij nog steeds woont. Op basis van brieven en herinneringen reconstrueerde zij dit sfeervolle, spannende verhaal.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018